2012. november 19., hétfő

Olcsó vagy drága ország vagyunk?



A mindenkori fogyasztás színvonala egyrészt a mindenkori árszínvonaltól, másrészt pedig az elkölthető jövedelemtől függ. A magyar háztartások végső fogyasztási kiadásainak árszínvonala az EU 27 országában regisztrált árszínvonal átlagának 64%-át tette ki 2011-ben. Az összehasonlításba bevont országok között a 10. helyen vagyunk, az EU országai közül azonban csak Bulgária, Románia és Lengyelország van mögöttünk, ami azt jelenti, hogy az EU egyik legolcsóbb országa vagyunk.


A fogyasztási kiadások relatív árszínvonala termékcsoportonként különböző. A távközlési és postai szolgáltatások, valamint a háztartási elektronikai cikkek ára 2011-ben meghaladta, a közlekedési eszközöké megközelítette az EU átlagot. A magyar fogyasztási kiadások legnagyobb hányadát kitevő élelmiszer- és energiaárak az EU-s árszínvonal 83%-át tették ki. 

A szolgáltatások, amik közül a felsorolásba a vendéglátás és szálláshely szolgáltatás került be, viszont az átlagosnál sokkal kevesebbe kerülnek nálunk. Ezt legkönnyebben úgy lehet megfogni, hogyha visszaemlékszünk legutóbb valamelyik nyugati országban tett látogatásunkra: az elektromos cikkek nem drágábbak kint, mint nálunk, és az élelmiszerek sem kerülnek sokkal többe. A szolgáltatásokat viszont nagyon drágának érzékeljük.


2011-re vonatkozóan nem találtam nemzetközi összehasonlításra alkalmas nettó jövedelem adatokat. A 2010-es adatok azt mutatják, hogy az átlagos magyar nettó jövedelem az átlagos európai jövedelem 57%-ának felel meg, és hogy ennél alacsonyabb jövedelemszint az EU-n belül kizárólag a balti államokat jellemzi (és az összehasonlításban nem szereplő Bulgáriát és Romániát).

Tehát, miközben a jövedelmünk az EU átlag 57%-át teszi ki, addig az átlagos fogyasztási áraink az EU-s átlag 64%-át, a fogyasztói kosarunkban a legnagyobb súlyt kitevő tételek pedig az EU-s árak 83%-át érik el. Ha a jövedelmi arányokkal korrigáljuk (vagyis a pénztárcánkhoz viszonyítjuk) az árszínvonalakat olyan, mintha nálunk minden másfélszer annyiba kerülne, mint külföldön.

2 megjegyzés: