2012. október 11., csütörtök

Változik a világ, avagy a 15 évesek és az internet



Amikor én voltam gyerek, a különböző lexikonok szócikkeinek kellett utána nézni. Az ötödik osztályos lányom házi feladatai rendre arról szólnak, hogy üsse fel az internetet a megfelelő oldalon és derítse ki, hogy … , járjon utána annak, hogy …. Változik a világ. 

A digitális szövegértés a PISA számítógépes, internetes környezetben végzett információkeresés, szövegfeldolgozás, szövegértés vizsgálata. A digitális szövegértés a PISA2009 választható eleme volt, a mérésben 16 OECD-állam és 3 partnerország, -gazdaság vett részt. A PISA konzorciuma által kifejlesztett teszt feladatai az internetes környezetben előforduló webböngészéssel, kereséssel, e-mail-olvasással és -írással vagy éppen blogolvasással, fórumozással kapcsolatos élethelyzeteket szimulálták.

Magyarország oktatási rendszerének teljesítménye átlag alatti, a 14-16. hely között szóródik (OECD-n belül: 12-14. hely), nem különbözve szignifikánsan a spanyol, lengyel és osztrák eredménytől. Ennek az eredménynek az a különlegessége, hogy a nyomtatott szövegértés vonatkozásában a lengyelek picit jobban, a spanyolok és osztrákok viszont szignifikánsan gyengébben teljesítettek nálunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése