2012. október 29., hétfő

A mi kis Angyalkáink


Miért ábrázolták a régi idők festői és szobrászai az angyalokat kisgyermekként? Sok magyarázat létezik. A legmeghatóbb (akár igaz, akár nem) az, hogy a magas csecsemőhalandóság miatt. A szülők számára vigaszt jelentett a tudat, hogy Isten maga mellé szólította az ő tiszta lelkű gyermeküket. 

1920-ban 170 ezer ember halt meg Magyarországon. Közel egyharmaduk (48 ezer) 1 év alatti csecsemő volt. A helyzet időközben sokat javult: 2011-ben 130 ezren haltak meg, közülük már csak 481 (3,7 ezrelék) volt 1 év alatti. 




Csecsemőhalandóság az egy év alatti kisbabák halálozási arányát mutatja az adott évben élve született gyermekek arányában. A múlt század elején 1000 kisbabából 226 halt meg egy éves kora előtt. Mára ez a szám 4,9-re csökkent. Ezzel az adattal Magyarország világ viszonylatban jól áll, Európában azonban az utolsók között vagyunk. 



100 évvel ezelőtt a csecsemőhalandóság legfőbb okai a fertőző betegségek voltak, amik ellen az antibiotikumok felfedezése és elterjedése előtt nemigen tudtak védekezni. Manapság a csecsemőhalálozások fő okaivá a különféle veleszületett rendellenességek (28%), illetve a perinatális szakaszban keletkező állapotok (ezek következménye lehet a koraszülés, az alacsony születési súly) (62%) léptek elő. 

A legfőbb kockázati tényező a születési súly. Minél kisebb súllyal születik egy baba, annál rosszabbak a túlélési esélyei.

A kockázati tényezőt (egyebek mellett) az édesanyák kora is befolyásolja: 25-29 éves anyukák csecsemői között a halandóság 4,3 ezrelék. 35 év felett 6 ezrelék, 40 év felett 11 ezrelék. A fiatal (24 év alatti) anyáknál szintén magasabb (6 ezrelék) a csecsemőhalandóság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése