2016. január 26., kedd

A termelékenység és a gazdasági növekedés kapcsolata

A termelékenység a gazdasági növekedés egyik hosszú távú meghatározója. Az alábbiakban ismét az MNB Növekedési jelentését követjük nyomon, ezúttal a magyar gazdaság termelékenységét befolyásoló tényezőket vizsgálva.

1. A GDP 


A magyar gazdaság növekedése 2005 óta elmarad a visegrádi országokétól. Magyarországon már a 2000-es években lassabb növekedést regisztráltak, mint a régió többi országában, a válság pedig tovább tágította a különbségeket: Csehországban és Szlovákiában a gazdaság 2010-re elérte a válság előtti állapotot, nálunk ez csak 2014-ben sikerült, addigra pedig már 20%-os volt a lemaradásunk a régiós élmezőnytől.


A GDP-t az egyes szektorok hozzáadott értékeiből számolják. A magyar GDP régiós versenytársaktól való elmaradásához minden szektor hozzájárult, igaz, különböző mértékben.

2. Foglalkoztatás


A magyar foglalkoztatás a válság hatására 5%-kal esett vissza, majd az elmúlt három növekedésének hatására ismét elérte a 2004. évi szintet.


A részmunkaidős foglalkoztatás terjedésének és a közmunka programok népszerűvé válásának hatására azonban a ledolgozott munkaórák száma 7%-os csökkenést mutat.


Az egy munkaórára eső munkatermelékenység 2011-re elérte a válság előtti szintet és azóta is folyamatosan javul, bár a javulás üteme jelentősen elmarad a versenytárs országokétól.


Az egy munkavállalóra jutó termelékenység azonban 2009 óta gyakorlatilag stagnál, miközben a régió országaiban már elérte és meghaladta a válság előtti szintet.


Szektorális bontásban vizsgálva, a munkatermelékenység az információ és kommunikáció szektor kivételével minden ágazatban 20-40%-kal marad el a visegrádi országok átlagától. Munkaórára vetítve az elmaradás még nagyobb szórást mutat.

3. Vállalati szintű termelékenység


Magyarországon, csakúgy, mint a visegrádi országok többségében, a KKV szektor (mikró-, kis- és középvállalatok együttesen) foglalkoztatja a munkavállalók mintegy 70%-át, és állítják elő a GDP kicsit több mint felét.A mikró- és kisvállalatok minden országban kevésbé termelékenyek, mint a nagyok. Magyarországon a mikrók a nagyvállalati termelékenység alig 30%-át, a kisvállalatok az 50%-át hozzák.

4 megjegyzés:

 1. Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

  Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

  Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  Hívás / szöveg +1 (603) 786-7565 köszönöm


  VálaszTörlés
 2. Stiks HEETS botok az Iqos nagykereskedelemhez folyamatosan

  A cég "ТОВ СТИКХИТС КОМ" értékesíti nagykereskedelmi dohány sticks HEETS rendszeresen! Rendelkezésre álló dohányrudak az ukrán piacon jövedéki adóval (7 íz), a kazahsztáni piacon jövedéki adó nélkül (7 íz), az orosz piacon jövedéki adó nélkül (11 íz).
  A választék az ízek Stik Heets Iqos kielégíti minden ügyfél:
  Heets Silver Selection - ez egy kiválasztott dohánykeverék ízének egyszerű, könnyű keveréke.
  Heets Bronze Label – Teljesen új keverék, dohány íz, finoman kombinálva kakaóval és szárított gyümölcsökkel.
  Sticks Purple Label - A felejthetetlen íz és a gazdag aroma merész kombinációja.
  Stick dohány Heets IQOS való IQOS Amber Label - - Ez a szigorú klasszikusok érdekes kombinációja.
  Heets Green Zing - ez egy igazi tavaszi illat.
  Heets Turquoise Label – Hűtő mentolos jegyzetek kombinációja.
  Heets IQOS való Yellow Label - A kiválasztott dohány aromája keveredik könnyű fűszeres jegyzetekkel.
  (Újdonság) Heets Glaze Heets -- puha és illatos. Finom keveréke friss fűszereknek és aromás fűszereknek.
  (Újdonság) Heets Noor Heets - meleg és citrus. Egy elegáns dohánykeverék, meleg, mogyorós ízzel, finom citrusfélékkel és gyümölcsös bankjegyekkel.
  (Újdonság) Heets Apricity Heets- gazdag és krémes. Dohánykeverék fás és édes gyümölcsös bankjegyekkel.
  (Újdonság) Yogen Heets - Aromás megjegyzések: friss virág.
  Vannak olyan eszközök is, amelyek IQOS 3.0 multi (4 szín) és IQOS 3.0 duo (5 szín).
  Ukrajnában bármilyen fuvarozóval szállítunk, valamint Ukrajnából a közeli és távoli külföldre a "DHL EXPRESS AVIA" szállító cég szállít.
  Írjon a Telegram – StickHeetsUkraine.
  Hívásokat és megrendeléseket fogadunk el a Telegram telefonon +447384477840 Andrey,
  A teljes kínálat az stik.net.ua oldalon.

  VálaszTörlés
 3. Üdv mindenkinek,

  A nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, a világ és az egyetemi hitelről tesz tanúbizonyságot (United. Credit411@gmail. com A ) hitel a legjobb megbízható, megbízható hitelező cégtől 1% kamattal. Ma hitelre van szüksége, mindenféle kölcsönt kínálnak, úgy gondolja, hogy a united.credit411@gmail.com (UC credit) nem ad fedezetet.
  Élő bizonyság vagyok

  VálaszTörlés
 4. Helló, adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen kölcsönt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. keresel! Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű, 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

  VálaszTörlés