2013. április 2., kedd

Népesség a 2011 évi népszámlálási adatok alapján

Megjelentek a 2011-es népszámlálás adatai és alkalmasnak találtattak némi szemezgetésre. Az első téma, amit megvizsgálunk a népesség lesz.


Régóta tudjuk, hogy több fiú születik, mint lány, de a lányok életképesebbek, mint a fiúk. A születéskor várható női élettartam hosszabb, mint a férfi élettartam. Egy dolog tudni, és más dolog látni, hogy mennyire: 2011-ben születéskor 1000 fiú csecsemőre 948 lány csecsemő jutott, 95 éves kor felett viszont minden bácsira 3,5 néni jut már. Érdekes, hogy az összesen 1044 száz évnél idősebb lakos esetében a szorzó visszacsökken 1,7-szeresre. Persze, előfordulhat, hogy közülük többen nem töltötték ki a kérdőívet, mert a KSH nyilvántartása szerint a 90 év feletti lakoság létszáma mintegy 3500-zal haladja meg a népszámlálás során találtat. 


A várható élettartam nemenkénti eltéréséből következik, hogy a nők felülreprezentáltak az özvegyek között. Nyílván nem véletlen, hogy a hozzátartozói (özvegyi) nyugdíjban részesülők 96%-a nő. 


A magyar népesség létszámát bemutató ábrán a trendvonal megtörik a 40-es korcsoportnál. Az eggyel idősebb korcsoport a "Ratkó-gyerekek" korcsoportja, a háború utáni születés-ösztönzés eredménye. Mivel a korszak nem tartott sokáig, hatása sem volt tartós. Amint lehetett abortuszt végezni, megugrott a terhességmegszakítások száma: a következő 15 évben az abortuszok száma magasabb volt, mint az élveszületéseké. A következő kis csúcs a Ratkó-gyerekek gyerekeinek születését jelzi. A Ratkó unokák szülési korba lépésénél már nincs újabb csúcs, csak a születészám meredeken csökkenő trendjében mutatkozik enyhülés. A születészám az 1975-ös, közel 200 ezres érték óta folyamatosan csökken. A tavalyi 90 ezer kisbaba óriási sikernek számított a 2011 évi 88 ezres történelmi mélyponthoz képest. 


A 100 nőre jutó gyerekszám korcsoportos bontásban a szülési kor kitolódását és a vállalt gyermekek számának csökkenést mutatja. Érdekesség például, hogy 1980-ban hét 19 év alatti ifjú hölgy állította, hogy 5 gyermeke van, 2011-ben már csak egy. 


A 14 év alattiak és a 65 év felettiek számát mutató ábráról leolvasható, hogy mit jelent az utánpótlás hiánya: 2011-ben közel 900 ezerrel kevesebb 14 év alatti gyermek élt az országban, mint 1980-ban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése