2013. március 5., kedd

Így közlekedtek ti! - Személyi sérüléssel járó balesetek

Közlekedési balesetek történhetnek az utakon, vasúton, vizen és levegőben. Túlnyomó részük az utakon fordul elő. A vízi és légi balesetek száma az utóbbi években indult növekedésnek (az alacsony esetszám miatt magas szórást mutatva), a vasúti baleseteké pedig stagnál.


A statisztika azt mutatja, hogy a nem közúti balesetek száma ugyan sokkal alacsonyabb, mint a közutakon történké, de a halálos áldozatok aránya az előbbiek esetében magasabb. Míg az összes személyi sérüléssel járó balesetben megsérültek szinte mind (99,4%-ban) közúton sérültek meg, addig ugyanez a halálos áldozatokra csak 82%-ban igaz. 


A közúti balesetek száma 2006 után indult csökkenésnek, amikor bevezették az objektív felelősség elvét. 2012-ben a több mint 15 ezer személyi sérüléssel járó közúti balesetben több mint 19 ezer ember sérült meg, közülük 541-en halálosan. Az utóbbi adat a 2012-ben elhúnytak számának 4 ezreléke. 


A közúti balesetek közel kétharmadát az autósok okozzák. Jelentős azonban a kerékpárok (12%) és a tehergépjárművek (10%) aránya is. A balesetek 10-11%-át okozzák ittasan. Az ittas vezetők által okozott balesetek aránya különösen a kétkerekűek esetében magas: segédmotorosok (25%), kerékpár (20%), motorkerékpár (16%).


Az esetek mintegy harmadában a balesetet a nem megfelelően megválasztott sebesség okozta. Jelentős szerepet játszott az elsőbbség nem megadása (24%), valamint a szabálytalan irányváltás, haladás, kanyarodás (20%) is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése