2014. november 11., kedd

Múzeumok "éjszakája"

Amikor a francia példa nyomán, 2003-ban nálunk is elindult a "Múzeumok éjszakája" program, olyan múzeumokat ismertem meg, amiknek korábban a létezéséről sem tudtam (kicsit ciki, de ez van). Azt gondoltam, hogy az ehhez hasonló programsorozatok felkeltik a lakosság érdeklődését, - hiszen csak ezen az éjszakán három-négyszázezren látogatnak el különféle múzeumokba minden évben -, és megugrik a múzeumok látogatottsága.

A számok azonban mást mutatnak. A múzeumok 1987-ben még évi 20 milliós látogatószáma 1993-ra 10 millió alá esett. 2003-tól 2006-ig - talán épp a múzeumok éjszakája hatására - szerény növekedés figyelhető meg a trendben (2006-ban 11,6 millió látogató), majd ismét csökkenés látható (mélypont: 2012, 8,4 millió látogató).


A múzeumlátogatók számának növelését több kiállítás szervezésével, és a kiállítások interaktívvá tételével próbálták elérni - egyelőre nem sok eredménnyel.

Érdekességként álljon itt a világ 20 legnépszerűbb múzeumának rangsora, látogatószám szerint, kiegészítve a top 20 európai múzeummal.


Ezekre ugyan magyar múzeum nem fért fel, de a "The Art Newspaper" 2013. áprilisi számában összesített 2012. évi népszerű kiállítások világranglistáján a Szépművészeti Múzeum két időszaki kiállítása is bekerült a top 100-as listába:
 • napi 3 390, összesen 192 ezer látogatóval a Cézanne, valamint 
 • napi 1 867, összesen 40 ezer látogatóval a Rodin kiállítás.
2013. év legnépszerűbb magyar múzeumai az alábbiak voltak:


Szép, szép, de azt azért el kell mondani, hogy az EMMI statisztikái szerint, az egyetlen magyar kulturális közintézmény, amelynek éves látogatószáma megközelíti az egymillió főt, bizony nem színház, nem mozi és nem múzeum.

Hanem a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Ezúton is köszönjük a KSH nagyon kedves munkatársainak a bejegyzés elkészítéséhez nyújtott hathatós segítségét.

1 megjegyzés:

 1. Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

  Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

  Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  Hívás / szöveg +1 (603) 786-7565 köszönöm  VálaszTörlés