2013. február 4., hétfő

Telefónia-történelem


A vezetékes telefonhálózat kiépítése a rendszerváltás után gyors ütemben indult meg. 1990-ben kevesebb, mint 1 millió, 2000-ben már közel 4 millió háztartás rendelkezett vezetékes telefon fővonallal. A telefonhálózat kiépítéséhez kapcsolódó óriási beruházás megtérülését azonban veszélyeztette az ebben az időben beinduló mobiltelefon-dömping.


1990-ben még mindössze 5 ezer darab mobiltelefon-előfizetést tartottak nyilván, 2000-ben számuk már meghaladta a 3 milliót, és a 2008-as csúcsévben 12,2 millióra bővült. Ez az adat a kártyás előfizetéseket is tartalmazza. Mobiltelefon-ellátottság tekintetében az EU középmezőnyében foglalunk helyet.


A kártyás előfizetések számáról 2002-tól kezdődően rendelkezünk adatokkal. Abban az évben még az összes mobil-előfizetés közel 80%-a kártyás volt. A csökkenő tarifák, lebeszélhető előfizetési díjak, valamint a különböző hűség-kedvezmények következtében azonban a nagyobb elkötelezettséget jelentő előfizetések aránya folyamatosan javult, 2012-ben már meghaladta az 50%-ot.

A 2000-es évektől lendületet kapó mobil telefónia folyamatosan szorította ki a vezetékes telefonokat. A vezetékes előfizetések száma lassú csökkenésnek indult, 2010-ben 3 millió alá csökkent, és azóta is 2,9 millió körül alakul. Radikálisabban csökkent azonban a vezetések hálózatból kezdeményezett hívások száma.  Az 1999-es csúcsévben 4,2 millió hívást indítottak vezetékes hálózatból, 2012-ben már csak 1,6 milliót. Ugyanakkor, a csökkenés üteme lassult 2009-et követően. 


A 2008-at követő időszakban az egy vezetékes telefonra jutó hívások száma minden negyedévben csökkent, miközben az egy mobiltelefonra jutó hívásoké ciklikusságot mutatott: minden év első negyedévében csökkent, majd az előző évinél magasabb szinten tetőzött. Kivéve 2012-ben, amikor a növekedési ütem megtört (a negyedik negyedéves adat még nem ismert, de az első három negyedév a 2011 évi szinten teljesült). 

A beszélgetések időtartamát tekintve azonban a vezetékes telefonok tartják az első helyüket. Noha csökken a vezetékes telefonhívások időtartama és nő a mobiloké, a mobiltelefónia ezen a téren még nem vette át az első helyet.


A vezetékes telefonokról indított hívások 75-80%-a vezetékes irányban történik. Ugyanezen beszélgetések időtartamuk alapján az összes vezetékes hálózatból kiinduló beszélgetések több mint 80%-át teszik ki. 


A mobil telefonok esetében még látványosabb a koncentráció: a hívások több mint 90%-a irányul mobil hálózatba, ezen belül a kezdeményezett hívások közel kétharmada saját hálózatba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése