2013. február 22., péntek

Látszat és valóság, avagy vállalkozási motivációk és kockázatok


Az EU minden országában, nálunk is, a megkérdezettek túlnyomó többsége szemében a személyes függetlenség a legvonzóbb a vállalkozásokban (354. Flash Eurobarometer). A magyarok azonban az európai átlagnál sokkal nagyobb arányban vannak meggyőződve arról, hogy vállalkozónak lenni a kedvezőbb jövedelem, az egyéb munkalehetőségek hiánya, és az alkalmazotti lét bizonytalanságainak elkerülése miatt tűnik jobb ötletnek a fizetett alkalmazotti létnél. Ugyanakkor, például a szabad munkaidő tervezésnek átlagosnál alacsonyabb (EU szintjén legalacsonyabb) arányban tulajdonítottak jelentőséget. 


Ahhoz, hogy ténylegesen vállalkozást indítsunk, azonban nem elég vágyni a személyes szabadságra. Annál sokkal több kell. A magyar vállalkozók szinte 100%-a szerint a vállalkozásuk indításában az ötlet - anyagi források - megfelelő kapcsolatok hármasa játszotta a kulcs szerepet. Mindhárom tényező nálunk kapta a legmagasabb arányt az EU-ban. 


A jelenleg vállalkozással rendelkezők, ha most indítanának vállalkozást a különböző pénzügyi kockázatokat értékelnék a legmagasabbra. Elsősorban az otthon elvesztését, a csődbe menés kockázatát nevezték meg. A válaszadók egyharmada tartja a rendszertelen jövedelmet a két legfőbb kockázat egyikének. 

1 megjegyzés: