2012. november 28., szerda

Fiatalok és a szex - milyen korán kezdik?


Fura érzés a fiatalok szexuális ismereteiről, attitűdjéről és gyakorlatáról szóló statisztikákat elemezni, mert - ha régen volt is - egyszer én is voltam fiatal, és bár sok mindent elfelejtettem (és ezt a gyerekeim rendre, joggal a szememre is vetik), arra emlékszem, hogy a szexről beszélni ciki volt. Ha engem kérdeznek 15 éves koromban, nem az igazságot válaszoltam volna. Hanem vagy a vágyaimat, vagy a mások vélt / valós elvárásait próbáltam volna a kérdőívre varázsolni. A nagymenők az osztályban pedig bratyiból válaszoltak volna mindenféle marhaságot. Nos, statisztikailag, ez utóbbit ki lehet szűrni, mivel a válaszok inkonzisztensek lesznek. Az első kettőt viszont nem lehet kiszűrni.

Hogy csak egyetlen példát említsek: a későbbiekben idézendő OEFI (Országos Egészségfejlesztési Intézet) kutatásból az derül ki, hogy a 14 éves fiúk mintegy 20%-a, a lányoknak viszont csak 7%-a veszítette már el a szüzességét. Amikor én volt tizenéves, a gimis lányok még véletlenül sem kavartak csipszar nyolcadikosokkal. Változott volna ennyit a világ? Vagy csak a fiúk szeretnének férfiasabbnak, a lányok meg  félénkebbnek látszani - mert akkor nem változott semmi....

A Durex minden évben készít nemzetközi felmérést a szexuális életről. A 2010-es év témája a fiatalok szexuális ismeretei, attitűdje és gyakorlata volt, amit egy átfogó mutatóval (KAP = knowledge, attitude, practice) közelítettek meg mindhárom dimenziót egyenként is vizsgálva. A vizsgálat 15 európai (köztük 9 nyugati és 6 keleti) országra terjedt ki, 15-20 év közötti fiatalokat kerestek meg mindkét nemből. Magyarország (15,22) az összesített KAP mutató alapján az utolsó előtti helyen végzett, Törökország (8,16) volt az utolsó. Hozzá kell azonban tenni, hogy a magyar eredmény statisztikai értelemben nem különbözött az olasz és a litván eredménytől, de elmarad a sűrű középmezőny 18-19 körüli értékeitől. 

A Durex kutatása alapján a megkérdezett 15-20 éves magyar fiatalok 74%-a élt már nemi életet. Ez a második legmagasabb arány a 15 országban. 


A 2007-es OGYEI (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) és a 2010-es OEFI  kutatás hasonló eredményre jutott. Az OEFI kutatás 8-10. évfolyamos diákokat kérdezett, az OGYEI kutatás 9-11. évfolyamot. Mivel ebben a korban a szexualitásra vonatkozó tapasztalat gyorsan változik, az eredményeket nem lehet egy az egyben összehasonlítani, de a tendenciák egybevágnak. Az OGYEI kutatás szerint a 14 évesek 10%-a, a 16 éveseknek már több mint fele rendelkezett szexuális tapasztalatokkal. A 18. életév betöltésével pedig szinte mindenki. 

A Durex kutatás készítői azt tapasztalták, hogy fordított az összefüggés a partnerek száma és a szexuális ismeret-attitűd-gyakorlat (KAP) pontszám között. Tehát minél kevesebb partnere volt a kérdezettnek, annál pontosabb válaszokat tudott adni a szexuális ismeretekre vonatkozó kérdésekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése