2012. november 29., csütörtök

Fiatalok és a szex - álmok, vágyak, félelmek

A mai fiataloktól nem várható el, hogy megértsék az idősebb generációt, mert még sosem voltak idősek, és nem tudják, milyen az. A mai idősebb generációtól azonban elvárható, hogy megértsük a a fiatalokat, mert mi is voltunk fiatalok, és pontosan tudjuk, milyen az.



Minden generáció számára a felnőtté válás nehéz folyamat, és minden generáció a saját válaszait keresi ugyanazokra a kérdésekre. A tegnap már idézett OEFI kutatásból szemezgetek a mai tizenéves generáció kérdéseinek, válaszainak, értékrendjének feltárása végett. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 14-16 éves diákok szexualitással kapcsolatos ismereteire, attitűdjeire és viselkedésére vonatkozóan végzett felmérést 2010-ben.


Az első két ábrából a legszomorúbb tanulság az, hogy a fiatalok egyfajta társadalmi elvárásként élik meg a szexuális kapcsolatot (most vagyok fiatal, sokat _kell_ próbálkoznom, kíváncsi voltam, el akartam veszíteni a szüzességemet, partnerem kérésére, mert mások az én koromban..., hogy megtartsam a partneremet). Ugyanakkor a romantikus, álmodozó szerelem-igény továbbra is jelen van (kölcsönös szerelem, életre szóló párkapcsolat). 

A lányok számára az önbizalom nagyobb problémát jelent, mint a fiúknál (legalábbis nagyobb arányban vállalják fel), és a lányok jobban igénylik a kizárólagosságot is. A fiúk számára a szex nagyobb fontossággal bír a kapcsolatban, mint a lányok számára.


Azok, akiknek még nem volt szexuális kapcsolata, fiúk és lányok esetében egyaránt azzal indokolták, hogy még nem találták meg a megfelelő partnert, és majd ha szerelemesek lesznek, csak akkor vágnak bele. Lányok nagyobb határozottsággal vállalták fel, hogy korainak tartják (14-16 évesekről van szó, ne felejtsük el), mint a fiúk, és a kellemetlen következményektől is ők tartottak jobban.


Mivel a fiatalokban sok a bizonytalanság, fontos tudnunk, hogy kihez tudnak / mernek / akarnak fordulni kérdéseikkel, problémáikkal. Az ábrán összeadtam a "gyakran" és "ritkán" válaszokat bejelölők arányát, ezért külön kell hozzátennem, hogy kétszámjegyű gyakoriságot a "gyakran" válaszoknál kizárólag a saját korosztálybeliek (partner, barát, testvér) kaptak. A felnőttekhez a fiatalok csak ritkán vagy inkább egyáltalán nem fordulnak segítségért. Ezen belül egyértelműen megállapítható, hogy a lányok inkább kérnek felnőtt segítséget, mint a fiúk.


A Durex másképp közelítette meg a problémát: itt nem az volt a kérdés, hogy kihez fordulnak, hanem az, hogy ki látja el őket információval, ami egy sokkal passzívabb szerepet feltételez a fiatal vonatkozásában. Nem csoda, hogy  előtérbe kerülnek a szülők, de meglepő, hogy nem kerülnek előtérbe a tanárok. Óriási tehát a felnőtt társadalom felelőssége: el kell találnunk, hogy pontosan azt mondjuk, amit tudni akarnak, anélkül, hogy arra kényszerülnének, hogy feltegyék a kérdést. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése