2014. december 8., hétfő

Az internet mint emberi jog?

1995-ben a világ lakosságának alig 1%-a rendelkezett internet hozzáféréssel. Jelenleg mintegy 40%-uk.


A Cigi-Ipsos internet biztonságról és bizalomról szóló közös, nemrégiben publikált nemzetközi felmérése szerint, a megkérdezett több mint 23 ezer internet felhasználó 83%-a egyetértett azzal, hogy a megfizethető internethez való hozzáférést alapvető emberi jognak kellene tekinteni (49% teljesen egyetért, 34% valamennyire egyetért).

Földrajzilag vizsgálva a válaszokat igen érdekes képet kapunk. Azokban az országokban ugyanis, ahol az internet penetráció (internet hozzáféréssel rendelkezők aránya a teljes lakosságon belül) alacsonyabb, az internet sokkal fontosabbnak tűnik. Ahol azonban olyan alapvető dolog lett, mint a csapvíz vagy a villamosáram, vagy mint a mesében a só, nem is biztos, hogy értik a kérdést.


Ugyanez a megállapítás igaz akkor is, amikor az internet fontosságáról kérdezték a válaszadókat. Az alacsonyabb penetrációval rendelkező országokban az internet leginkább azért fontos, mert az információhoz, ismeretekhez jutást biztosítja, közösségi kommunikációt tesz lehetővé, valamint gazdasági előnyökkel jár, adott esetben a megélhetést biztosítja, vagy legalábbis szükséges hozzá.



Az előzőektől függetlenül, a Freedom House friss kutatása az internet szabad hozzáférhetősége szerint vizsgálta az egyes országokat. Egyrészt a hatályos törvényi rendelkezéseket, másrészt a tényleges hatósági intézkedéseket elemezték: mennyi akadályt gördítenek az internet használat útjába, gördítenek-e akadályokat a használat elé, illetve mennyire sértik az internethez kapcsolódó fogyasztói jogokat. Az alacsonyabb értékek nagyobb szabadságot jelentenek.

Magyarország például 24-es értékével a szabad internethasználó országok között van.


Az utolsó ábrán a kék pöttyök jelölik a szabadság mértékét (minél alacsonyabb, annál szabadabb az ország), a piros vonal az internet mint emberi jog állítással teljesen egyetértők arányát, a zöld pedig az internet penetráció mértékét.

Az ábrán az látszik, hogy a penetráció nem véletlenül mozog ellentétesen az internethez való hozzáférés vágyával. Ott magasabb a hozzáféréssel rendelkezők száma, ahol szabadabb a net. És nyilván ott vágynak inkább a hozzáférés szabadságára, ahol ez leginkább korlátozva van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése