2013. május 27., hétfő

Amit tanárainkról feltétlenül tudnunk kell

Közeledik a pedagógus nap, és ilyenkor nagyon sokféle gondolatunk támad(hat) a tanárainkról / gyerekeink tanárairól vagy a tanításról általában. Sokféle, szerteágazó gondolat, rendkívül magas szórással, sőt változó előjellel. Lássuk, mit mesélnek nekünk a számok. Az OECD "Education at a Glance" című kiadványa ezzel a kérdéssel is foglalkozik. 


Közhelyszámba megy a tanári hivatás társadalmi megbecsültségének alacsony volta. Egy tanár fizetése az összes felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagos fizetésének mindössze kétharmadát teszi ki a középfokú oktatásban dolgozók és kevesebb, mint 60%-át az alapfokú oktatásban tanítók esetében. 


A magyar tanárok vásárlóerő paritáson számolt fizetése az egyik legalacsonyabb az OECD országok között. 


A köztisztviselők és közalkalmazottak 2003-ban, a Medgyessy kormány alatt kaptak jelentős fizetésemelést, majd utóbb minden kormány igyekezett visszavenni ebből. 2000. évi árakon számolva, 2005-ben a tanárok az 5 évvel korábbi fizetésük 160%-át vitték haza. 2010-ben már csak 120% körül. 


Vajon tudnak-e a tanárok kevesebbet dolgozni, mint amennyit keresnek? A tanítással töltött órák száma a nemzetközi összehasonlítás alapján relatíve alacsony ugyan, de messze nem annyira, mint a fizetés. 


Ráadásul, sok országban a tanároknak segítőik vannak, akik a tanításban is, illetve a felkészülésben, dolgozatjavításban, egyéb feladatokban besegítenek. Magyarországon nincsenek ilyenek, ezért a magyar tanárok a munkaidejük nagy részét nem tanítással töltik. Azokban az országokban, ahol a tanároknak sok órájuk van, az arányok fordítottak, vagyis ott sokkal magasabb a munkaidő tanítással töltött része.


A szakma nálunk is, mint sok más országban, a megbecsültség hiánya miatt veszít népszerűségéből, és lassan kiöregszik. Tanáraink mindössze 8%-a 30 év alatti, holott a korévek arányosításával 10-12% jönne ki (ha minden korév azonos létszámmal képviseltetné magát).


A szakma elnőiesedése már szintén közhely. Férfi tanárok a középfokú és a felsőfokú oktatásban jelennek csak meg komolyabb számban, az utóbbi területen, az oktatás leginkább megbecsült részében még a többséget is átveszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése