2012. december 1., szombat

Magyar kábítószer fogyasztás az európai fogyasztás tükrében

Az EU kábítószerügyi központja, az EMCDDA november hozta nyilvánosságra a kábítószer-problémához kapcsolódó legfrissebb statisztikákat, trendeket és elemzéseket. Tudni kell, hogy nincs pontos nyilvántartás a drogfogyasztók számára vonatkozóan, csak becslésekkel tudnak szolgálni a különböző hivatalok. Egyrészt a feltárt esetek száma (kezelésben részt vevők büntetőjogi esetek), másrészt névtelen kérdőívek önbevallás útján történő kitöltése áll rendelkezésre.


Ezek alapján, az európai felnőtt lakosság (15-64 évesek) csaknem negyede (több mint 80 millió fő) próbálta már ki a leggyakoribb kábítószert, a kannabiszt valamilyen formában. Közülük 23 millióan (a felnőtt lakosság 7%-a) a kérdezést megelőző 1 évben is aktív fogyasztó volt. Az aktív fogyasztók tekintetében a legfiatalabb (15-24 éves) korosztály a legveszélyeztetettebb, a kipróbálás a fiatal felnőttek (15-34 év) között a leggyakoribb. Magyarország a felnőtt lakosságra vetítve a legalacsonyabb prevalenciájú országok közé tartozik: 8,5% fogyasztott már kannabiszt életében, 2,3% az elmúlt évben és 0,9% az elmúlt hónapban. A problémát a fiatalok körében terjedő fogyasztás okozza, amely tekintetben az 1995-ben mért szinte nulláról 2011-re a középmezőnybe küzdöttük fel magunkat. 

Kokaint 15,5 millióan, extasyt 11,5 millióan, amfetaminokat 13 millióan fogyasztottak már valaha, az elmúlt évi használat ezekből a szerekből mintegy 1,5-2 millió embert érint, szerenként az EU-ban. Opiodokat 1,4 millióan fogyasztották a kérdezés évében és közülük 710 ezren részesültek kezelésben. Az összes kábítószer miatti kezelési igény 50%-a opiodoknak volt köszönhető.

A 15-39 éves korosztály haláleseteinek 4%-át okozták a különféle kábítószerek, köztük az opiodok tették ki az esetek háromnegyedét. Magyarországon elenyésző számú halálesetet tulajdonítanak közvetlenül kábítószereknek (2011-ben 14-et), és nem sokkal több (29) esetben állapítottak meg közvetett összefüggést (gyilkosság, öngyilkosság elkövetése, baleset okozása a szer hatása alatt, illetve droghasználatnak tulajdonítható betegségek, tipikusan szívproblémák).


Nem rendelkezünk olyan adatkészlettel, amely lehetővé tenné az aktuálisan kezelés alatt álló európai kábítószer‑használók teljes népességének leírását. Adataink vannak viszont az adott évben kezelésbe vett személyekről. 2010‑ben körülbelül 472 000 kezelésbe lépőt vettek nyilvántartásba, akik közül 38% (178 ezer) a jelentések szerint életében először kezdett bele a kábítószer miatti kezelésbe. A különböző források, alapján úgy becsülhető, hogy 2010 folyamán az Európai Unióban, Horvátországban, Törökországban és Norvégiában összesen legalább 1,1 millió ember részesült kezelésben tiltott kábítószerek használata miatt .


A kábítószer nem csak a közvetlen egészségügyi következményei, hanem a lakosság elutasítása, és az ebből következő elszigeteltség, kirekesztődés miatt is súlyos társadalmi problémát jelent. A lakosság az összes negatívan megítélt viselkedésforma / kisebbséghez tartozás közül a kábítószer fogyasztást utasítja el leginkább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése