2012. november 2., péntek

"Semmi pánik, nincs itt a vég, szemüveg nem kell még..."

 

Öreg vagy fiatal? Hol a határ? Ezt a kérdést tette fel tavalyi kutatásában az EU.

A magyaroknál csak a szlovákok neveztek meg alacsonyabb öregedési életkort (57,7 év), a törökök kicsit magasabbat (58,4 év), a többi ország átlagértéke mind 60 év felett volt. A nők tendenciózusan későbbre tették az öregedés határát minden országban, és életkor szerint is megfigyelhető volt a korhatár kitolása az idősödéssel.

A másik kérdésnél viszont a magyar válasz a legmagasabb értékek közé tartozik: csak 5 ország tolta ki jobban a fiatalság végét. Megfigyelhető volt, hogy kb. 40 éves korig, a megkérdezettek rendre egy korcsoporttal későbbre tették a fiatalság végét a saját korcsoportjuknál. 



Egy másik nemzetközi kutatásban arra keresték a választ, hogy mikortól lesz valaki túl idős ahhoz, hogy a szüleivel éljen. Érdekes módon, a különbségek nem az életszínvonalhoz vagy a kelet-nyugati országok eltérő politikai múltjához köthető, hanem egy észak-déli határvonal mentén oszlanak meg, kulturális alapon. Hofstede dimenzióit felhasználva, a bizonytalanságot jól tűrő északi országok rendre korábbra teszik a „kirepülés” idejét a bizonytalanságkerülő, merevebb, déli országoknál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése