2012. november 5., hétfő

A nyugdíjas lét azt jelenti, hogy....


Az Axa Retirement Report-ban az Eu országaiban mindenhol feltették a kérdést: mit jelent a nyugdíjas lét. A válaszokat megbontották a szerint, hogy nyugdíjas vagy munkavállaló korú volt-e a válaszadó. Az ábrán az EU-s országok kapott átlagait hasonlítom a magyar eredményekhez. Míg az Eu-s polgárok jelentős része számára a nyugdíjas lét valami új pozitív dolog kezdetét jelenti (több idő jut magamra, a rokonaimra, új szakmai életbe kezdhetek), a magyarok nem látnak nagy változást a korábbiakhoz képest, hacsak az egészségügyi problémák és a pénzügyi nehézségek előtérbe kerülését nem tekintjük annak.



A korábban már idézett 2011-es Eurobarometer Special Survey-ben megkérdezett magyarok mindössze 28%-a szerint tekintenek pozitívan az 55 évnél idősebbekre Magyarországon. Izlandon az arány 83%, a nyugat-európai országok mindegyikében 60% feletti. Csak Kelet-Európában láthatunk 60% alatti értékeket. A korcsoportos bontásból ráadásul kiderül, hogy a szégyenteljes magyar átlagot az 55 év feletti megkérdezettek válaszai javítják.





A közvetlen környezetét a magyarok 37%-a gondolta életkor-barátnak, azaz időskorúak igényeihez alkalmazkodónak. Ez volt a legalacsonyabb mért érték az egész EU-ban. Az ország vonatkozásában ugyanez az érték már csak 21% volt, ami szintén Európa legalacsonyabb értéke, az utána következő legalacsonyabb érték 31% (Lettország).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése