2012. október 1., hétfő

Öngondoskodók



Az öngondoskodásról jutott eszembe ez az ábra. Talán további magyarázat nélkül is látszik a megszűnt magánnyugdíjpénztári rendszer, de az önkéntes igényelhet magyarázatot.

Az önkéntes nyugdíjpénztárba a NAV kimutatásai szerint évről évre csökken a magánszemélyek által befizetett összeg, és a befizetők száma is jelentősen csökkent: gyakorlatilag évek óta minimális a nettó befizetés a pénztárakba. Hogy miért? Egyszerű: mert nem a nép használta megtakarításnak, hanem a munkáltatók használták cafetéria elemnek. Abban a pillanatban, hogy 2009-től már nem volt olyan kedvezményes adóügyileg, nem adták (2009-ig az önkéntes pénztári befizetés minimálbérhez kötött értékhatárig adómentes juttatás volt). 2010-ben 25% közterhet kellett utána fizetni, 2011-ben ez 19,04%-ot, 2012-ben pedig 30,94%-ot.) . A pénztári befizetés szüneteltethető, de a nyugdíjkorhatár betöltése előtt csak a 10 éves várakozási idő letelte után, adók-járulékok befizetése mellett lehet a tőkét felvenni (a hozam adómentesen felvehető a várakozási idő után).

Az ábrán nem látszik, de idetartozik a nyugdíj-előtakarékossági számla, amiről csak adóhivatali forrásokból tudunk tájékozódni. Mintegy 33 ezren éltek ezzel a nyugdíj célú öngondoskodási formával 2010-ben, és mit tesz Isten pont 10 ,8 milliárd forintot gyűjtögettek, hogy igénybe vehessék a maximális 100 ezer forintos adójóváírást (majdnem). Az önkéntes pénztári befizetések 380 ezer embert érintettek, összesen alig több mint kétszer ekkora összegben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése