2012. október 1., hétfő

Nyugdíjcélú kiadások


A népesség 29%-a, 2,9 millió fő részesül valamilyen jogcímen nyugellátásban, a saját jogú nyugdíjasok létszáma 2,4 millió fő, átlagos nyugdíjuk összege 98 ezer forint havonta. A nyugdíj ellátásban részesülőknek 59%-a öregségi nyugdíjas és további 13%-uk korbetöltött rokkant nyugdíjas. Korhatár alatti nyugdíjasok száma 338 ezer fő (12%), számuk jelentős mértékben csökkent 2010 óta.

A GDP 11,3%-át, nagyjából 3 ezer milliárd forintot fordítunk évente nyugdíjcélú kiadásokra (2011). Ugyanannyit, mint amennyi a magánnyugdíj-pénztárakban működésük 13 éve alatt összegyűlt. Mivel a létszám is stimmel (kb. 3 millió ember pénze volt), ez azt jelenti, hogy 1 évnyi nyugdíjnak megfelelő össszegről beszélünk. Ez terv szerinti alakulást jelent, mivel az eredeti elképzelés az volt, hogy a teljes nyugdíj negyedére elég járadékot kell majd szolgáltatniuk a várhatóan mintegy 15 nyugdíjban töltött éven át.

Ugyanez fordítva is igaz: a nyugdíjkasszából egy évnyi nyugdíjfizetés hiányzik a manyup rendszer miatt, ami évi mintegy 230 milliárd forint hiányt jelent. A 90-es évek végi reformsorozatot (korhatár emelés, induló nyugdíj számításának változtatása, svájci indexálás bevezetése) követően a nyugdíjkassza nagyjából egyensúlyban volt. Az egyensúly akkor borult fel, amikor elkezdtünk 13. havi nyugdíjakat osztogatni, járulékokat csökkenteni több lépcsőben, és eseti nyugdíjkorrekciókat végrehajtani a szavazatok begyűjtése érdekében. Ezt később (2007-09) jelentős járulékemeléssel kompenzálták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése