2012. október 16., kedd

Nyugdíjat akarsz? Éljenek a bevándorlók!

A termékenységi ráta azt mutatja, hogy egy nő átlagosan hány gyermeket vállal. A reprodukcióhoz, vagyis ahhoz, hogy a népesség ne csökkenjen, 2,1 gyerekre van szükség (tehát 10 nőnek átlagosan 21 gyereket kell szülnie). 


Az EU számára a termékenység visszaesése súlyos problémát jelent, mivel a jövő növekvő számú nyugdíjasát kell majd a csökkenő számú munkaképes korúval eltartatnia, kivéve, ha valaki fel meri vállalni a nyugdíjreform népszerűtlen intézkedéseit.

A XX. század csökkenő népesedési trendje a XXI. század elején végre pozitívba fordulni látszik, de a hosszú távú fenntartást biztosító 2,1-es arányszámot közel sem érjük el. A fenti ábra természetes növekménye a kitolódó életkornak köszönhető. Ha az EU fenn akarja tartani jóléti jellegét és nyugdíjrendszerét, akkor nincs más hátra, mint a bevándorlás gőzerővel történő támogatása, ami viszont kulturális konfliktusokkal jár és kisebb-nagyobb mértékben mindenütt a lakosság ellenállásába ütközik. 


A magyar termékenységi ráta az egyik legalacsonyabb az EU-ban, és az utóbbi években tartósan elmarad a környező országok értékétől. A ráta értékének alakulásánál talán többet mondanak a Népességtudományi Intézet felmérésének adatai, miszerint a társadalom által ideálisnak tartott gyerekszám is jelentős mértékben csökkent. 
  • 1974-ben a megkérdezettek 56%-a 3 gyermeket és további 12%-a annál is többet tartott ideálisnak, az átlagérték 2,74 volt. 
  • 2009-ben a többség (64%) már csak két gyereket tartott ideálisnak. Három vagy annál több gyerek mindössze a megkérdezettek 16%-a szerint volt ideális. Az átlagérték 2 alá süllyedt (1,96). 
Forrás: Korfa Népesedési Hírlevél, 2012. szeptember

2 megjegyzés:

  1. A dologhoz tartozik, hogy Magyarország komoly migrációs tartalékkal rendelkezik a határon túli magyarságból. Csak persze ami itt pozitív, az ott negatív.

    VálaszTörlés
  2. Így igaz. Éppen ezért, EU szinten ez nem számít bevándorlásnak.

    VálaszTörlés