2012. október 1., hétfő

Hofstede dimenziók - 3. Hatalmi távolság


A hatalmi távolság a tekintélytisztelet versus egyenlőség dimenziója.

A magas hatalmi távolsággal rendelkező kultúrákban (pl.: latin-amerikai országok) az erő feljogosít, a hatalom jó. A hatalom, státusz és privilégium együtt jár. Kisebb hatalommal rendelkező emberek függenek a hatalmasabbaktól. A központosítás népszerű. A beosztottak és a gyerekek utasításokat várnak. Csak akkor beszélnek, ha kérdezik őket. Az ideális főnök jó szándékú autokrata vagy „jó apa”. A beszédstílus formális és a hierarchikus pozíciókhoz illeszkedik.

Az alacsonyabb hatalmi távolsággal rendelkező kultúrákban (pl.: Ausztria, Dánia, Izrael) az emberek közötti egyenlőtlenséget minimálisra igyekeznek csökkenteni. A privilégiumok, státuszszimbólumok felháborítónak számítanak. Kölcsönös függőségnek kell lennie (és van is) több és kevesebb hatalommal rendelkezők között. A hierarchia szerepek közötti különbségek miatt szükséges, kényelmi okokból létrehozott megosztás a szervezeten belül. A decentralizáció népszerű. A beosztottakkal és a gyerekekkel meg kell beszélni az őket illető dolgokat. A beszélgetés közben bárki bármikor átveheti a vezető szerepet. A hatalommal rendelkező emberek igyekeznek kevésbé hatalmasnak tűnni, mint amilyenek valójában. Az ilyen országokban a munkahelyeken a nyitott ajtók politikája a jellemző.

A kelet-európai kultúrák általában magas hatalmi távolsággal rendelkeznek, Magyarország azonban közepes értékével inkább Európa nyugati feléhez hasonlít. Nyilván nem véletlenül voltunk mi a legvidámabb barakk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése