2012. október 2., kedd

Gender pay gap - fizetésbeli különbségek



(% difference between average gross hourly earnings of male and female employees, as % of male gross earnings, unadjusted form)

Az EUROSTAT adatai szerint Magyarországon a társadalmi nemek közötti kereseti különbség 2002-ben 19,1%. 2006-ban – nem utolsósorban az időközben a közszférában bekövetkezett jelentős béremeléseknek betudhatóan – ehhez képest jelentős javulás volt tapasztalható, ekkor a hazai bérdifferencia „csupán” 14,4%-ot tett ki. Azóta a helyzet romlott, és a 2010-es adatok már 17,6%-ot mutatnak.

Bérrést több kutató számol, a különbségek egyrészt a minták különbözőségéből, másrészt a számítási módszertan eltéréséből adódhatnak. A tendenciák azonban minden esetben ugyanazok, és nemzetközi kutatások esetén az egyes országokban alkalmazott módszertan is egyezik. A KSH adatai például az Eurostathoz hasonló tendenciát, de néhány százalékponttal alacsonyabb különbséget mutatnak.

A Bérbarométer 2008-ban végzett felmérése sokkal részletekbe menőbb vizsgálat volt, mint a KSH és az Eurostat vonatkozó adatbázisa. Azt a kérdést tették fel tízezer fős mintát vizsgálva, hogy hol, milyen szituációkban a legnagyobb az eltérés a nemek bérezése között. Az alábbiakat találták:
  1. A non-profit szférán belül magasabbak a különbségek (21%), mint akár a versenyszférában (18%), akár a közszférában (21%).
  2. A magasabb végzettséget igénylő foglalkozások esetében a különbségek is magasabbak. Az önálló felsőfokú végzettség alkalmazását igénylő foglalkozások esetén a különbség 23%. Szakmák szerinti legnagyobb különbség a közgazdászoknál van (35%).
  3. Minél idősebbek vagyunk, annál magasabb a bérrés: 24 éves kor alatti alig 5%, de 55 éves korra 24%-ra emelkedik.
  4. Akinek nincs gyereke, annak csak 8%-kal alacsonyabb bérre kell számítania, viszont, akinek 2-3 gyereke van, ott a különbség, már 25-26%!
  5. Az iskolai végzettség növekedésével nem csak a bér, hanem a bérrés is nő. Tehát a férfiaknak jobban megéri tanulni, mint a nőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése