2012. október 25., csütörtök

Apának lenni: család és/vagy karrier


Az anyukákról már mindent tudunk. A csapból is folyik. És mi van az APUKÁKKAL?

Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója által végzett kutatás szerint, az apák ellentmondó elvárásokkal szembesülnek a társadalom részéről. A magyar társadalomban egyszerre jelentkezik a hagyományos apaszerep (tartsa el a családját, csináljon karriert, ő hozza fontosabb döntéseket) és a modern, családcentrikus szemléletmód (töltsön sok időt a családjával, vegyen részt a család életében, el tudja látni a gyermekét, akár az anyja, és ezt ne is szégyellje). A kutatás több aspektust vizsgál, és szerintem nagyon érdekes. Én csak a munka és család aspektusra térek ki, akit érdekel a többi is, olvassa el a belinkelt tanulmányt.


A szerepelvárások változását egyrészt a női munkavállalás térnyerése (a nő már nem csak a háztartást vezeti, hanem a jövedelemszerzésben is részt vállal), másrészt a növekvő munkanélküliség (a férfi is kikerülhet a munkapiacról) indukálja: mindkettő abba az irányba hat, hogy nők és férfiak a háztartáshoz, gyermekneveléshez kapcsolódó feladatokat is osszák meg egymás között.

A probléma azért különösen fontos, mert a családcentrikus modell elvárásaihoz a magyar munkaerőpiac - egyelőre legalábbis - nem alkalmazkodott. A modern szerepelvárásokkal jellemezhető skandináv országokban általános a részmunkaidős foglalkoztatás a férfiak számára is, a munkarend nem annyira kötött, jellemző a távmunka, és nem elvárás a napi 10-14  órás munkavégzés, ha az ember meg akarja tartani az állását, vagy - na pláne - vezető akar lenni / maradni. Nálunk mindez nem jellemző.

A mi családapáink valós választás elé kerülnek: 'munka- vagy családcentrikus legyek?', miközben a társadalmi elvárás feléjük az, hogy mindkét szerepnek egyszerre tegyenek eleget. A kettős elvárás és a kényszerű választás nem tesz jót a gyermekvállalási kedvnek, és családon belüli konfliktusokat eredményezve a párkapcsolatok tartósságának sem.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése