2012. október 2., kedd

Alacsony végzettségűek


A mutató a 25–64 éves korosztályon belül a legfeljebb az általános iskola 8. osztályának megfelelő (ISCED 0–2. szintű) végzettségű személyek arányát mutatja az ugyanebbe a korcsoportba tartozó népesség százalékában.

Az ábrán kék színt kaptak a nyugat-európai országok, zöldet a volt kommunista országok, barnát a két EU-s átlagérték, és pirosat Magyarország, ahol az egyes régiók adatait külön is ábrázoltam. Az ábrán látható, hogy a déli országok óriási elmaradásban vannak oktatás vonatkozásában az EU többi országától: Törökországban, Máltán és Portugáliában 60% feletti az alacsony végzettségűek aránya, őket követi Spanyolország, Olaszország és Görögország. A déli országok után jön a nyugat, kb. 20% körüli átlagértékkel. A sort a keleti országok, köztük Magyarország, zárják, ahol átlagosan kb. 13% az alacsony végzettségűek aránya.


Óriásiak a különbségek azonban az országokon belül. Magyarországon még relatíve alacsonyak a régiók közötti különbségek, számunkra mégis tanulságosak lehetnek. Még a leggyengébb mutatóval rendelkező Észak-Alföld (25%) is jobb az EU27 átlagnál (27%), amit a keleti blokk országai húznak fel az EU17 31%-os szintjétől. A legerősebb régiónk Közép-Magyarország 12%-kal, tehát az országon belül 13 százalékpontos különbség figyelhető meg. Elmondandó azonban az is, hogy az elmúlt 10 évben az egyik legnagyobb javulást felmutató ország voltunk, pedig a 2002-es adatok alapján is jól állt az ország. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése