2012. október 1., hétfő

Adótípusok és EU országokhoz viszonyított mértékük


A magyar adóbevételek jelentős része nem direkt jellegű. Az indirekt adók (pl.: ÁFA, jövedéki adók, egyéb termék adók, stb.) vonatkozásában Magyarország a második az EU-ban, míg a direkt adók vonatkozásában kifejezetten a sor vége a mienk, a társadalombiztosítási bevételek pedig 1 százalékponttal haladják meg az EU átlagot.

A termékeket terhelő adók nagyságát (27,4%) tekintve hazánk a 4. az EU-ban (ez következik az indirekt típusú adóztatásból). Pedig az összehasonlítás még ÁFA-emelés előtti. Kíváncsi vagyok, hány helyet ugrunk majd a 27%-os ÁFA és különféle egyéb termékadók hatására! (Dánia nagyon elérhetetlennek látszik a maga 31% feletti értékével, de a második Svédországot talán be tudjuk előzni, neki csak 28,1%-a van. Kis Áfa-emelés, némi chipsadó, telefon-adó, jövedéki adó meg tranzakciós illeték, és hipp-hopp…)

A munkát terhelő adók vonatkozásában ötödikek vagyunk (a munkajövedelmeket 39,4%-os implicit adó terheli, a csúcsév 2008 volt 42,3%-kal. Abban az évben dobogósak voltuk Olaszország és Belgium mögött). Ez várhatóan csökken 2011-re vonatkozóan. A munkát terhelő magas adószint ellenére GDP-arányosan relatíve alacsony összeg folyik be ezekből az adónemekből, hála az alacsony foglalkoztatásnak.

A tőkét terhelő adó (4,7%) az egyik legalacsonyabb az EU-ban, főleg a vállalkozási nyereségadók alacsony voltának köszönhetően (ezzel próbáltuk anno vonzani a külföldi vállalkozásokat). 2010-ben egyébként a ráta növekedést mutatott, 2011-ben pedig nagyot ugrik majd, mindkét változás a szektorális különadóknak köszönhető.

A környezeti adók értéke (2,6%) az EU átlagnak megfelel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése