2014. december 9., kedd

Hazudni is csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen?

Talán nem igaz, hogy nem tartottál bulit azon a hétvégén, amikor a szüleid nem voltak otthon. Talán csak azért mondtad sikeres testvérednek, hogy többet keresel, mint valójában, hogy jobban érezd magad, vagy hogy ő többre tartson. Esetleg nem mondtad meg a legjobb barátodnak, mit gondolsz valójában a barátnőjéről. Kisebb-nagyobb hazugságok töltik be mindennapjainkat.

A Harris Poll idén nyáron készített kutatása szerint, az amerikaiak leginkább szüleiknek (43%), vagy házastársuknak / élettársuknak (41%), legkevésbé a testvérüknek (32%) hazudnak. De még nekik is minden harmadik amerikai!


Házastársak ötöde nem szereti bevallani élete párjának, hogy pontosan mire mennyit is költött. A férfiak és a nők közel egyforma arányban hazudnak a szexuális tapasztalataikról is (na jó: a költésről a nők, a szexről a férfiak hajlamosak kevésbé törekedni a színtiszta igazságra). Ahol azonban egyértelmű a különbség, az alkoholfogyasztás, amiről a férfiak 11%-a, a nőknek pedig 5%-a hazudik a házastársának.


Szülőknek az amerikaiak hajlamosak a költéseikről, szexuális tapasztalataikról, alkohol-, cigaretta- vagy tiltott szer fogyasztásról hazudni. Itt bizony fordulnak az arányok: a szexről a nők hazudnak többet a szüleiknek, az összes többi vonatkozásban azonban a férfiak, többnyire kétszer akkora arányban, mint a nők.


Vagy romlik a memóriájuk, ahogy öregszenek, vagy tételesen igaz, hogy az amerikai fiatalok magasabb arányban hazudnak a szüleiknek, mint az idősebbek. "Bezzeg az én időmben" - effektus?


A testvérek az anyagiakkal (bevételek-kiadások) kapcsolatos.... hmmmm... kevésbé pontos információkat kapják - leginkább a fiútestvérüktől. De még így is minden témában sokkal kevesebb hazugságnak vannak kitéve, mint az egyéb kapcsoltai típusokban.


Az orvosuknak leginkább illegális szerek használatáról, sportolási szokásaikról és az egészségügyi állapotukról hazudnak az amerikai betegek. Egyszerűen nem értem, minek megy az ember orvoshoz egy jól irányzott hazugsággal az egészségéről? Mire számít?


Vannak-e dolgok az életünkben, amit elmondunk mondjuk az anyánknak, de az apánknak nem, vagy fordítva? A házastársunknak igen, de a legjobb barátunknak nem, és megint csak fordítva? Az amerikaiaknak biztosan vannak. Leginkább a házastársukban /élettársukban, valamint a testvérükben bíznak meg.


Kismillió okunk lehet kimenteni magunkat valamely kötelesség alól. Mondjuk, nem akarunk találkozni valakivel az összejövetelen, vagy kicsit sokat ittunk előző éjjel a haverokkal, és jobb lenne, ha erre nem derülne fény. Az amerikaiak 37%-a mentette már ki magát munkából, 32% társasági eseményről, 26% iskolából, és 23% családi összejövetelről.

A csúcs mégis az, hogy a megkérdezettek 69%-a véli úgy, hogy a többiek hazudtak ennek a kérdőívnek a kitöltésekor, de csak 6% vallja be, hogy ő maga is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése